Qvarnarps gård

Nu är vi igång med hängningen av utställningen KONSTRUKTION. Sladdar ska kopplas och dras genom rummen, mörkläggningsgardiner ska sys och hängas upp, skyltar och texter ska bearbetas och skrivas ut. Det är något alldeles speciellt med miljön ute på Qvarnarps gård som numera stavas Kvarnarp, med K. Som med alla äldre hus och gårdar kan man känna av historiens vingslag och man behöver inte mycket fantasi för att föreställa sig hur livet en gång framlevdes här.

Kvarnarps gård i Eksjö utkant är känd redan på 1100-talet och har fått sitt namn av gårdskvarnen, Munka kvarn som under medeltiden tillhörde Alvastra. Den mest namnkunnige personen i ägarlängden är borgmästare Johan Lorentz Munthe (1729-1795). Det är han som i Alice Tegnérs barnvisa red på sin Brunte.

Den kvadratiska huvudbyggnaden från 1811-1813 uppfördes av länsbyggmästare Anders Sundström åt överstelöjtnanten och husaren Gustaf Adolf Rappe. Huset är inspirerat av den italienske 1500-talsarkitekten Andrea Palladios klassiska formspråk. Det har varit privatbostad för gårdens olika ägare fram till 1940-talet då det blev Jönköpings läns hemvärnsskola.

Eksjö stad köpte Kvarnarps gård 1958 och i början av 1960-talet fick huvudbyggnaden utstå en mycket drastisk ombyggnad till hushållsskola, vilket den fungerade som fram till 1991. Idag finns Qvarnarps Byggnadsvårdsbutik i gårdens byggnader.

Annonser

2 thoughts on “Qvarnarps gård

  1. Det är verkligen något speciellt med gården. Har studerat där i 2 år och jobbat där en sommar. Var alltid lika rädd att någon skulle svara när jag ropade om någon fanns kvar före jag stängde och låste. Ska bli roligt att komma dit igen i sommar och hälsa på.

    Säg till om ni behöver hjälp med något förresten!

,

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s